Het werk van Roger Raveel

HALVERWEGE DE GOLDEN SIXTIES...

wou de toenmalige tiener Renaud, tweede zoon van Graaf Charles de Kerchove de Denterghem, ergens in de historische kelders, van het na Wereldoorlog II afgebroken kasteel, zijn eigen plek hebben. Tegenwoordig zouden we van een mancave spreken.

Een bezoek van vader Charles aan een Raveeltentoonstelling in Bozar in Brussel deed het idee ontstaan om het traject tot aan de mancave van zijn zoon ter beschikking te stellen van Roger Raveel. De kunstenaar zag er onmiddellijk het potentieel van in en samen met drie geestverwanten (Raoul De Keyzer, Etienne Elias en Reinier Lucassen) heeft Roger Raveel van deze ruimten een kunstwerk gemaakt dat als een van zijn meesterwerken wordt beschouwd en onmiskenbaar zijn grootste, meest omvattende werk is.

Dankzij de schilderingen in de inkomhal, de trappenhal, het tussenkamertje en drie gangen betreedt de bezoeker een 3D-kunstwerk en wordt hij er deel van.

Alle typische Raveeliaanse elementen zijn aanwezig, het witte vlak in het zwarte vierkant als meest typische signatuur, maar ook het intrigerende spel met de werkelijkheid, met het perspectief en met de optische illusie, onder andere door gebruik te maken van spiegels, deuren en trappen. Het hoofdwerk is zijn interpretatie van het Lam Gods, een knipoog naar het Gentse meesterwerk van de gebroeders Van Eyck in de Sint-Baafskathedraal enkele kilometers verderop.

BEZOEK HET OEUVRE VAN R. RAVEEL

De kelder met de muurschilderingen van Raveel kan enkel worden bezocht op aanvraag en onder begeleiding van onze gidsen.

Het maximum aantal personen per gids bedraagt 15. Grotere groepen worden opgesplitst. Voor de rondleiding voorzien wij 1 uur.

  • Voor een groep tot 10 personen (1 gids) is de prijs € 150
  • Voor een groep van 11 à 15 personen (1 gids) is de prijs € 185
  • Voor een groep van 16 à 30 personen (2 gidsen) is de prijs € 300
  • Grotere groep: prijs op aanvraag

INSTAPBEZOEKEN

Individu's kunnen zich via mail (info@parkvanbeervelde.be) inschrijven voor een "instapbezoek" (min. 6 pers.). Kostprijs: € 15 pp.

In 2024 voorzien wij instapbezoeken op de volgende zondagen: 14 april - 2 juni - 14 juli - 25 augustus - 27 oktober - 24 november.

COMBI-BEZOEK: RAVEEL + PARK

Er is uiteraard ook de mogelijkheid om deze rondleiding te combineren met een gegidste wandeling door het Park. Voorzie hiervoor ongeveer 2 uur in totaal. De prijs voor de rondleiding Raveel én het Park bedraagt:

  • Voor een groep tot 10 personen (1 gids) is de prijs € 200
  • Voor een groep van 11 à 15 personen (1 gids) is de prijs € 250
  • Voor een groep van 16 à 30 personen (2 gidsen) is de prijs € 400
  • Grotere groep: prijs op aanvraag

MEER INFO

IN DE BUURT

Het bezoek aan de muurschilderingen en/of het Park kan ook gecombineerd worden met een leuke uitstap in de nabije buurt. Wij denken hierbij aan:

Wilt u meer weten over Roger Raveel?
Bezoek dan zeker het Roger Raveel Museum te Machelen-aan-de-Leie: https://www.rogerraveelmuseum.be/ 

 

Raveel in De Standaard 8 januari 2021