Winnaars Botanische Jury oktober 2018

Voor onze plantenkwekers is er uiteraard een botanische jury. Zij geven een onderscheiding aan de standen van kwekers die buitengewoon bevonden worden. Deze eretekens kunnen zowel een recente nieuwigheid, een verzameling of een uitzonderlijke prestatie bekronen of kunnen gegeven worden voor iets wat de aandacht trekt.

De Botanische jury was in het najaar van 2018 samengesteld uit:

  • Ivo Pauwels (voorzitter)
  • Jan Hendrickx (Tuinaannemer en fervent plantenkenner)
  • Mia Wagemans (Tuindame) 

De speciale prijs José De Buck ging naar Marcel de Wagt voor Aster novi-belgii ‘Strammer Max’.

Een rechtopstaande bloeiwijze die sterk verschilt van de andere asters, weinig gevoelig voor meeldauw, een heel merkwaardige verschijning in het sortiment en in de ogen van de botanische jury een aanwinst voor de kleurrijke herfsttuin. De plant is in 2012 geïntroduceerd in Oostenrijk.

Jan Spruyt – Van der Jeugd voor Andropogon hallii ‘JS Purple Konza’.

Dit prairiegras is volkomen winterhard, en uiterst geschikt voor droge en hete omstandigheden. Het is pas echt in zijn element als de temperatuur 30° en meer is. Het staat mooi rechtop tot op het einde van de winter, is niet in het minst windgevoelig, is in de zomer grijsgroen en heeft mogelijkheden als snijbloem. De soort zelf groeit in Californië en mag in het Nederlands de naam baardgras dragen, al is die algemeen voor het volledige geslacht Andropogon.

Tuinvarenkwekerij van Driel voor Dryopteris erytrosora var. prolifica ‘Minima’.

Ook deze rode sluiervaren weet zich met zijn enigszins leerachtig blad perfect te wapenen tegen droogte. De variëteit prolifica schenkt honderduit kindplantjes op de varenveren, althans voor wie het wil zien. Deze eigen selectie van Wouter van Driel blijft bovendien klein en handzaam en is zelfs geschikt voor een halfschaduw plekje in de rotstuin.

Graefswinning voor de prachtige pioenenwortels die ons aanmoedigen in het najaar te planten.

Meer en meer raden tuinspecialisten, door ervaring wijs geworden, aan om pioenen in het najaar te planten. Pas gerooide en gescheurde wortels zijn daarbij ideaal. Jeaninne Lemmens van Graefswinning probeert deze planttechniek onder de aandacht te brengen. De herfst is voor tal van planten een goede plantperiode en dus ook voor die prachtige pioenen. Vandaar krijgt Jeaninne Lemmens terecht de educatieve prijs van Beervelde.

De speciale prijs Harry van Trier voor PlantenTuin Esveld voor Lindera angustifolia.

Lindera angustifolia is een ware schoonheid. Het blad verkleurt al snel naar rood en houdt die kleur tot de knoppen in de lente weer groen uitlopen. Deze heester uit China wordt na vele jaren tot 2,5m hoog en 2m breed. In de zomer zijn de bladeren lichtgroen. De kleine bloemen die in het prille voorjaar in trossen verschijnen zijn gelig en het rijpe fruit is zwart.

In China wordt Lindera angustifolia ook omwille van zijn geneeskrachtige eigenschappen gekweekt. Het lover bevat een aromatische olie en uit de kleine zaden wordt zeep vervaardigd en een machineolie gehaald.

Pépinière du Vent Val et Bonnivers voor Tapiscia sinensis.

Als er één grote zeldzame soort te vinden is op deze Tuindagen van Beervelde dan is het wel Tapiscia sinensis. Het strekt daarom Isabelle Chauvier en Etienne Dardenne tot eer dat ze deze soort hier aanbieden. Deze boom kan tot 10 meter hoog worden. De mannelijke bloeiwijze is tot 20 cm lang en bevat net als de wat kleinere trossen van biseksuele bloemen talloze kleine gele bloempjes. Echt een liefhebbers boom, maar ook voor deze en andere uiterst speciale bomen bestaat er in Beervelde een breed kennerspubliek.

Alpenplanten Cathy Portier voor Lonicera syringantha.

Laat je neus verleiden door deze struikvormige kamperfoelie. De bloempjes zijn subtiel lilarose en de struik is sierlijk. Cathy Portier biedt deze verrassende kamperfoelie in Beervelde aan tot plezier van de echte plantenliefhebber. Bovendien past deze struik in elke tuin.

Boomkwekerij Damien Devos voor Diosporus kaki ‘Neustadt Weinstrasse’.

Damien Devos heeft altijd een apart en boeiend sortiment bij. Wij haalden er dit jaar Diosporus kaki ‘Neustadt Weinstrasse’ uit. Deze Oostenrijkse selectie is volkomen winterhard en het fruit rijpt in ons klimaat tot een zoete vrucht, de gelige tot oranje kaki waarvan we lange tijd de smaak vergeten waren en de oude Nederlandse naam, persimoen. Deze persimoenboom blijft handzaam en is dus ook geschikt voor kleinere tuinen. Bovendien heb je maar één boom nodig wil je vruchten oogsten.

De speciale prijs

De speciale prijs voor Botanic Treasures voor de eigen selectie Magnolia ‘Guy Vervoort’ (M. sieboldii ‘Collossus’ x M. insignis ‘Anita Figlar’).

Toegegeven, de symboliek kon niet treffender zijn. Raf Lenaerts heeft zijn kwekerij op nauwelijks een halve kilometer afstand van de kwekerij van wijlen Guy Vervoort die ons in juni van dit jaar na een slepende ziekte ontviel. In Beervelde staat hij op de standplaats waar Guy en Rit meer dan twintig jaar hun pioenen verkochten. Guy heeft nog mogen vernemen dat Raf deze uitzonderlijk mooie Magnoliacultivar, die Guy zo mooi vond bloemen, naar hem vernoemde. De roze bloemen van deze selectie zijn uniek. Ze hebben de vorm van Magnolia sieboldii en de kleur hebben ze meegekregen van de stuifmeelleverancier Magnolia insignis die ook nog een andere eigenschap aan  Magnolia ‘Guy Vervoort’, de plant is op zijn minst halfwintergroen. Vanwege de unieke bloemkleur, de fraaie bloemvorm en het aparte karakter is dit zonder twijfel een aanwinst in het sortiment.