Het Domein

Bezoek aan het Park

Geleide wandeling van het Park

Vanaf 15 personen kunnen geleide wandelingen worden georganiseerd. 
Een geleid bezoek aan het park (€ 5) duurt ongeveer één uur en komt neer op een leerrijke en gezonde wandeling in een droomnatuur. Het is vooral een botanische wandeling die meestal verzorgd wordt door Graaf Renaud de Kerchove zelf.

Wenst u met uw groep tijdens het bezoek aan het Park te genieten van een ontbijt,  lunch of koffiebuffet?

Daar wij zelf niet ingericht zijn om u hier te ontvangen met ontbijt, een lunch of koffie, verwijzen wij u graag door naar een zeer nabij gelegen Feestzaal/Restaurant:

Feestzaal Breughel, is gelegen aan het Park zelf en ontvangt graag groepen voor een ontbijt of een lunch. Wij regelen dan de rondleiding zodanig dat die daar stopt. Via een brug komt u rechtstreeks daar terecht. 

Wenst u in de namiddag te voor of na het bezoek aan het Park, te genieten van een koffie en een dessertje, kan u terecht in de brasserie ‘L’autre côté’. 

Voor alle bijkomende inlichtingen: +32(0)9 356 81 82 of info@parkvanbeervelde.be

Nieuwsgierig? Neem gerust een kijkje naar onderstaande reportage. Deze geeft u al een korte indruk van deze rondleiding.

Bezoek aan het Park zonder gids.

Het domein is niet ingericht voor bezoeken zonder gids. Toch hebben we nooit, tussen zonsopgang en zonsondergang, de toegang aan een wandelaar geweigerd op voorwaarde dat hij zich heeft aangemeld. Dat kan via email (info@parkvanbeervelde, per telefoon (+ 32 (0)9 356 81 82) en door zich op het secretariaat (binnenplein Koetshuis, trapjes op) aan te melden. De ingang is via de Toverstraat waar een ruime parking voorzien is. De toegang is gratis.

Het plan hieronder is gratis beschikbaar op het secretariaat.

Ontdek de mooiste hoekjes tijdens een wandeling door het park!

Een

 

(P) Indien u met de auto of met de bus komt, kan u het domein het beste bereiken via de Toverstraat. Op het einde van de straat bevindt zich de parking van het Koetshuis.

1. U kan ons terugvinden in het secretariaat, op het binnenplein van het Koetshuis (de trapjes op). Een tip, de blauwe stenen troggen werden vroeger gebruikt om het vee te voeden en in de stallen bevonden zich vroeger de paarden.

2. Het park werd in 1873, het romantische tijdperk, aangelegd in Engelse landschapsstijl en is sindsdien nog steeds in het bezit van dezelfde familie (reeds 230 jaar). Het basisidee is,  op een relatief kleine oppervlakte (in Beervelde: 25ha), de elementen bijeenbrengen die men in een ideaal natuurlijk landschap zou willen zien: romantische vergezichten, glooiende weiden, de illusie van een opening in een groot bos, kronkelende paadjes, grillige waterpartijen, bruggetjes, sprookjesachtige gebouwen...
De regel van het spel is "Het is aangelegd maar het moet er natuurlijk uitzien".

3. Ondanks het feit dat deze boom geveld is, geeft hij aan deze plek toch een sprookjesachtige sfeer. Een charmante plek.

4. Deze vochtige open plek in het bos is ingenomen  door Struisvarens (Matteucia struthiopteris)  die stoppen met bloeien van zodra de grond droger wordt. Ze zijn zeer mooi in het begin van de maand mei wanneer er, in het hart van de plant, bladeren als struisvogelveren staan. Wat later is het minder mooi.

5. In de negentiende eeuw bestonden er geen koelkasten. Om toch etenswaren te kunnen bewaren werden  blokken ijs,  die tijdens de winter uit de vijver werden gehaald,  verzameld in een ondergrondse kelder, de ijskelder. Deze kelder is momenteel een toevluchtsoord voor een paar vleermuizen. Wij vragen u vriendelijk om ze niet te storen daar dit schadelijk is voor de vleermuizen.

6. Dit deel van het kreupelhout is zeer mooi tegen het einde van de maand mei, wanneer de bladverliezende Azalea's bloeien. Op deze plek zijn, tot onze spijt, in de afgelopen jaren verscheidene grote eiken gestorven. Wij zoeken nu naar een oplossing om het hout te verwijderen zonder al te veel schade toe te brengen aan het bos zelf.

7.  In dit deel van het bos kan u  verschillende toverhazelaars terugvinden. Ze hebben  prachtige kleuren in de herfst, maar het is vooral in de maanden januari en februari, als er bijna niets anders bloeit dat ze echt interessant zijn, want het is juist op dit moment dat zij in bloei staan.

Een tip: u kan een bijzonder exemplaar terugvinden, aan de rechterkant , een beetje te dicht geplant bij de weg . Een Hamamelis ‘Jelena’ , genoemd naar Jelena De Belder (Arboretum Kalmthout), een enthousiaste vrouw die vele mensen heeft geïnspireerd. Deze toverhazelaar heeft prachtige oranje bloemen.

8. Op deze open plek hebben wij  onlangs aanplantingen gedaan van jonge bladverliezende Azalea's. De varianten die u hier vindt,  zijn allemaal oude rassen uit de regio die bekend zijn onder de naam 'Harde Gentse' (verkorting van ‘Winterharde Gentse azalea’s'). Ze zijn niet zo spectaculair als de nieuwere variëteiten maar ze zijn aangeplant  in functie van hun historische waarde.

9. Na een korte wandeling door een schaduwrijk deel van het bos waar alleen stekelvarens (Dryopteris) onder de bomen groeien,  komen we in een nieuwe open plek omgeven door rododendrons en grote wilde azalea’s (Rhododendron luteum, vroeger Azalea pontica). Bijzonder mooi eind april, begin mei.

10. Plotseling verlaat men het bos. Van hieruit heeft men een mooi zicht op het Koetshuis (vroeger de garages van de voertuigen van de familie). Soms zegt men wel eens dat er in Beervelde geen kasteel is (het kasteel werd in 1948 afgebroken). De graaf repliceert dan dat het domein misschien geen kasteel heeft maar wel de mooiste ‘garages’ van de wereld.

11. Het paviljoen. Veel mensen vragen zich af waarvoor deze constructie dient.  Het antwoord is: deze constructie dient enkel als eyecatcher, ze dient alleen om mooi in het landschap te staan. Een centraal punt dat overigens de wandelaar de mogelijkheid biedt om te pauzeren tijdens zijn wandeling.  Vanop het terras is er een mooi zicht op de villa (gebouwd in 1948, op de plaats waar vroeger het kasteel heeft gestaan).

12. Op verschillende plaatsen in het park van Beervelde kan men aanpassingen terugvinden die aangebracht zijn naar aanleiding van de Tuindagen van Beervelde. Een voorbeeld hiervan  is deze tuinkamer omgeven door een  vlechtwerk van taxus- en  lindebomen.

13. Hier treft u de herfstborders, die geplant en onderhouden worden zodat ze het tweede weekend van oktober, tijdens de Tuindagen, in volle pracht te bewonderen zijn. Nog een tip is de waterpomp, die ontworpen is zodat zij kan werken door de trekkracht van een hond.

14. Einde van het bezoek. Wij hopen dat wij u opnieuw mogen verwelkomen tijdens onze Tuindagen, het tweede weekend van mei of het tweede weekend van oktober.

 
Instagram
Ontdek het domein van Beervelde