De Tuindagen in oktober 2016

                  Beervelde, het feest van de tuin!

De herfsteditie van de Tuindagen in 2016 zal plaatsvinden op 7, 8 en 9 oktober van 10 tot 17 uur.

Voor liefhebbers van tuinbeurzen is 'Beervelde' een begrip geworden.

Langs de dreven van één van de mooiste privé domeinen van het land bieden 220 zorgvuldig geselecteerde deelnemers u een selectie aan van het beste wat er op het gebied van planten en tuinen te vinden is. Beervelde biedt tevens een ruime keuze aan van decoratie en antiek voor de tuin en zijn omgeving.

Meer dan een tuinsalon, een bloemenmarkt of een plantenbeurs, Beervelde is vooral een feest van de tuin, een atmosfeer, een plaats waar twee keer per jaar tuinvrienden elkaar in een natuurlijke omgeving ontmoeten.  

Beervelde is ook bijzonder aantrekkelijk omdat er telkens (twee keer per jaar) een nieuw thema, zowel door de organisator als door de exposanten, uitgewerkt wordt.

Wij nemen u tijdens deze herfsteditie mee naar Canada, ons gastland.

Uit erkentelijkheid voor alles wat de Canadezen tijdens de twee wereldoorlogen voor ons opgeofferd hebben, werd besloten Canada als eregast van deze 56ste editie te verwelkomen.

 • Als inleiding op 100 jaar The Battle of Passchendaele heeft het Memorial Museum Passchendaele 1917 (stand 701) besloten een Brits geïnspireerde show garden voor te stellen.
 • The Salient Remembrance Detachment (stand 702) brengen een re-enacting of living history van deze periode.
 • In de villa kun je Canada ontdekken en proeven. Canadian restaurant Mondani brengt ons de echte Canadese keuken, door middel van lokale ingrediënten, een beetje Canadese cultuur en een goede scheut savoir-vivre. Maple Abroad helpt u de beste Ahornsiroop te kiezen en Canuit brengt beeldhouwwerken en prints uit Canada.
 • De Royal Canadian Legion Branch 005 (stand 723), onderdeel van de Royal Canadian Legion Zone Europa, zal met beeldmateriaal, kranten en posters uit WO1, meer duiding geven aan de slag om Passchendaele. Tevens zullen zij hun vereniging in de kijker plaatsen, namelijk herdenken en gedenken van Canadese militairen. Er zal ook veel aandacht zijn voor de poppies en voor de Remembrance Day. De stand zal natuurlijk Canada uitstralen en een levensgrote pop van een Canadese Mounty zal niet ontbreken.

Onze hoofdsponsor voor deze editie is Air Canada. Zij organiseren een wedstrijd waarbij u twee vliegtuigtickets voor een reis naar Canada kan winnen. Meer info volgt later.

Wat onze exposanten ons aankondigen rond het thema:

 • Het Akkertje (stand 128) kweekt diverse pompoensoorten met Canadese zaden. Zij organiseren namelijk sinds een aantal jaren de kampioenschappen Zwaarste Pompoen. Het Akkertje is aangesloten bij de Great Pumpkin Commenwealth (GPC).  Dat is wereldwijd de grootste pompoenfederatie. Wereldwijd worden er onder hun supervisie wedstrijden georganiseerd. Elke deelnemer krijgt een plaats op de wereldranglijst (van zowel een pompoen van 10 kg tot wel een pompoen van 1000 kg). Iemand die nauw betrokken is bij deze federatie is Howard Dill uit Canada. De familie Dill zijn erg bekend in Canada, ze hebben een grote pompoenkwekerij en hebben tevens een winkel/webshop voor pompoenzaden. Howard Dill stelt ook bij elke wedstrijd die gehouden wordt via de GPC een prijs ter beschikking voor de mooiste pompoen (dan telt alleen het uiterlijk van de pompoen en niet het gewicht). Het Akkertje heeft deze prijs in 2015 gewonnen!

 • André Casteels van Casteels Rozen (stand 804) zal verschillende Canadese rozen voorstellen. Hij heeft nog zeer nauwe familiale contacten in Canada. Er bestaat trouwens in de buurt van Cobourg Ontario een “Casteels Road”.

 • Guy Vervoort, de Tuinpersoonlijkheid van 2016, van Plantenkwekerij Vervoort (stand 124) zal een mooie collectie papavers presenteren.

 • In de villa (stand 720) zal Valérie Lavault (Gravin Renaud de Kerchove), trouw blijvend aan haar thema “Wanneer de orchidee een juweel wordt”, haar stand gepast inrichten.

 • Roland De Boer van Gentiaan Bulborum Botanicum(stand 119) brengt “Allium cernuum” mee vanuit Canada. De witte en de zachtroze vorm heeft hij verzameld met toestemming van de Big Chief naast Head-Smashed-In Buffalo Jump.

  • Head-Smashed-In Buffalo Jump is een buffalo jump in de uitlopers van de Rocky Mountains, 18 km ten noordwesten van de plaats Fort Macleod in de Canadese provincie Alberta. De Head-Smashed-In Buffalo Jump is sinds 1981 een UNESCO Werelderfgoedsite op basis van het zesde culturele criterium.

  • Indianen van Noord-Amerika en Canada aten “Allium cernuum” vroeger als look. Ieder deel van de plant is eetbaar, al smaken de wortels niet erg lekker. De bloemen in het late voorjaar zijn zeer decoratief in salades. Het jonge blad met een zachte knoflook smaak is uitermate geschikt voor salades, pesto, boter en natuurlijk in gekookt of gebakken eten. Het is eigenlijk een ondergewaardeerde groente die een zeer gezonde kost is, want er zitten veel vitamines in.

 • Pépinière du Vent Val (stand 701) brengen bomen en struiken “Made in Canada” mee zoals “Acer saccharum”, “Liquidambar” en andere.

 • Marc Geens van Kruisbessen 'proef'tuin (stand 413) zal werken rond zijn Canadese bessenrassen.

 • Planterij Groenstraat 13 (stand 739) zal enkele Canadese planten centraal zetten onder andere de “Sanguisorba candensis” of “Pimpernel”.

 • Epric Foundation (stand 203) brengt naar goede gewoonte nieuwe planten mee, o.a. een “Pelargonium met een Maple Leaf bladvorm”, heerlijk geurend!

 • Boomkwekerij De Bock(stand 123) brengt naast zijn “Acers” ook “Cornus canadensis” of “Canadese dwergkornoelje” mee.

 • Gilbert Van Landschoot, de oprichter van het unieke private museum “Canada War Museum”, zal op zijn stand (stand 110) ook meer duiding geven over de impact van de Canadezen tijdens de 2 wereldoorlogen.

 • Guy Van Rysseghem (stand 113) zal  Cranberryplantjes meebrengen (Vaccinium macrocarpon Red Star = Grote veenbes), eetbare rode bessen van origine Canada en midden Noord-Amerika.

 • Paradijshof (stand 425) brengen naast hun exclusieve delicatessen (gastronomische currypasta’s, chutneys, paté, foie gras, kaviaar, truffels …) ook producten gemaakt met Canadese Maple Syrup zoals de “Lovely Radjpatie Rozenchutney” en de “Sweet Innocent Maple Curry”.

 • Anne Deroose (stand 207) bekend voor haar “Piece Unique” tuinkabouters stelt voor de eerste maal een bronzen tuinkabouter tentoon. Inspelend op het thema zal ze ook haar stand gepast inkleden en een verwilderde Canadese blokhut bouwen, boven haar stand, in samenwerking met de tuinhoutfirma Desindo uit Gent. Op vraag zullen de terracotta champignons opnieuw aangeboden worden, samen met de mannelijke en vrouwelijke steekkabouters + maantjes, zonnetjes en vogeltjes. De handgemaakte producten die ze ontwerpt zijn gekleurd en ingebakken met kleikleuren, wat ze kleurvast maken.

Nieuwe introducties:

 • Plantencentrum Hulsdonk (stand 223) presenteert de zeer speciale en zeldzame “Cathaya argyrophylla” (Pinaceae). Inheems in Zuid-China, op steile, smalle berghellingen op 1400-1800 meter hoogte, op kalksteengronden. Deze plant is pas gevonden tijdens de Kwangfu Lingchu expeditie. Daardoor nog zeer zeldzaam in cultuur. Voor het eerst beschreven in 1955. Middelhoge boom met horizontaal groeiende takken. Is verwant aan Pseudotsuga.
 • Sierplantenkwekerij Devriese-Luyssen (stand 222) zal de Lagerstroemia "Park van Beervelde" lanceren. Meer info volgt.

Andere initiatieven:

 • Voor uw groendak, 1 adres: Groenpalet (stand 737). Luc Vermeir brengt maar liefst 150 soorten sedum mee.

 • Steenhouwerij Matthys (stand 474) toont ons dat outdoor cooking perfect mogelijk is in de wintermaanden met hun Ofyr bbq. Net als een traditioneel kampvuur brengt de OFYR mensen samen.

  De hout gestookte vuurschaal geeft binnen een straal van twee meter behaaglijke warmte af, waardoor ook 's winters buiten gekookt en gegeten kan worden.

  De OFYR heeft een innovatief rond ontwerp, zodat familie en vrienden onder het genot van een drankje en een gezellig gesprek hun eigen eten kunnen bereiden. 

 • Jubileumjaar voor Delicatessen Van Poeck (stand 317), zij bestaan 150 jaar!

 • Plantworld Holland (stand 603) stelt een unieke collectie compact groeiende “Calluna's” voor.

 • Ons bad (stand 464) stelt naast hun Noorse baden ook een Fins bad voor.

 • Bij Claude Pohlig (stand 443), onze moestuincateraar kunt u terecht voor de smaak van India, uiteraard in samenwerking met Peter Bauwens van De Nieuwe Tuin (stand 440).

 • Kruisbessen 'proef'tuin (stand 413) brengen schurftresistente appelrassen mee.

 • Gino Vandekinderen van Hostafolie(stand 821) zal een prachtige voorbeeldtuin aanleggen om u nog beter te inspireren.

 • Stijn Vercauteren dompelt je onder in de unieke ervaring van ballonvaren. De rust, vrijheid, de kick van het vliegen en het unieke uitzicht vanuit een ballonmand…

 • Liesbet Wouters, www.sante.one, komt de stand van Sanguisorba (stand 619) opwaarderen. Liesbet werkt reeds 7 jaar bij Sanguisorba en heeft verschillende cursussen en workshops gevolgd in België en Nederland rond fermenteren en verwerken van groenten, fruit en kruiden. Door op een veilige manier voeding te conserveren met behulp van de melkzuurbacterie krijg je een rijk smakenpalet als resultaat. Er wordt uitgelegd wat fermenteren is en de mensen kunnen tevens de producten kopen. De stand van Sanguisorba wordt verder aangekleed met de kruiden voor de wintertuin.

Nieuwe standhouders:

Beervelde probeert steeds plaats te maken voor nieuwe exposanten. Dit jaar verheugt Beervelde zich dan ook de volgende exposanten voor het eerst te mogen ontvangen:

 1. Azaleashop.be (stand 109): Azalea Indica verpakt in leuke tasjes en hoesjes

 2. Cycadenium (stand 121): Adeniums en Plumerias

 3. Ballonvaarten Stijn Vercauteren (stand 125): Ballonvaarten

 4. Wilgen (stand 205): Wilgenschermen, speelconstructies, bloembakken met zitbanken

 5. Suzy Suy (stand 235): Schilderkunst landelijke stijl en Canadese taferelen

 6. Myriam Gryffroy (stand 313): Keramiste grote en kleine werken

 7. Raph Janssen (stand 320): Sculpturen met fossielen, kristallen, natuursteen en oude metalen

 8. NovaBelgica Art & Design (stand 325): Beeldend kunstenaar - kleine bronzen tuinbeelden

 9. Paradijshof (stand 425): Exclusieve internationale delicatessen en producten op basis van Canadese maple syrup

 10. De Tuinman (stand 434): Plantenbakken, vuurelementen, waterelementen, brievenbussen, sokkels, houtopslag, tuinontwerp, tuinaanleg, tuinonderhoud en groendaken

 11. Cofart (stand 448): Fine Art Gallery for Animal and Sporting Scenes

 12. Altijd iets moois (stand 449): Woonaccessoires met een landelijk karakter - olijfhouten planken

 13. Husqvarna (stand 456): Accugereedschap voor buitengebruik

 14. Oakbarrels (stand 504): Authentieke eiken wijnvaten

 15. DMS Gardensupply (stand 512): Exclusieve tuinplanen en tuinartikelen

 16. Algemene tuinschrijnwerkerij Vercammen Tom (stand 624): Dierenverblijven in eik

 17. Memorial Museum Passchendaele 1917 (stand 701): Museum rond de slag om Passchendaele

 18. The Salient Remenbrance Detachment (stand 702): Living History

 19. Restaurant Mondani (stand 718): Canadees restaurant

 20. Maple Abroad (stand 719): Canadese delicatessen zoals Ahornsiroop, Ahornproducten, Ijswijn- en bessen thee

 21. Canuit (stand 721): Canadese kunst, beeldhouwwerken en prints

 22. Royal Canadian Legion Branch 005 (stand 723): Onderdeel van de Royal Canadian Legion Zone Europa

 
Instagram
Ontdek het domein van Beervelde