De Tuindagen in mei 2016

                Beervelde, hét feest van de tuin!

Wij verwachten u te Beervelde voor de lente-editie die doorgaat op vrijdag 6, zaterdag 7 en zondag 8 mei 2016, van 10 tot 18 uur.

Voor liefhebbers van tuinbeurzen is ‘Beervelde’ een begrip geworden.

Langs de dreven van één van de mooiste privé domeinen van het land bieden 220 zorgvuldig geselecteerde deelnemers u een selectie aan van het beste wat er op het gebied van planten en tuinen te vinden is. Beervelde biedt tevens een ruime keuze aan van decoratie en antiek voor de tuin en zijn omgeving.

Meer dan een tuinsalon, een bloemenmarkt of een plantenbeurs, Beervelde is vooral een feest van de tuin, een atmosfeer, een plaats waar twee keer per jaar tuinvrienden elkaar in een natuurlijke omgeving ontmoeten.  

 

Beervelde is ook bijzonder aantrekkelijk omdat er telkens (twee keer per jaar) een nieuw thema, zowel door de organisator als door de exposanten, uitgewerkt wordt.

Omdat we houden van alle mooie dingen van het leven hebben we gekozen voor het thema ‘La Vie en Rose’. Met dit thema schenken we extra aandacht aan rozen, de kleur roze, positieve ingesteldheid, vrolijkheid. We bekijken het leven door een roze bril.

Wat onze exposanten ons aankondigen rond het thema:

Naargelang wij geïnformeerd zijn, actualiseren wij deze pagina. Vandaag kunnen wij u al de volgende initiatieven aankondigen:

 • Guy Van Rysseghem maakt graag van de gelegenheid gebruik om u een andere roos te laten ontdekken: zijn Japanse roos, de Camellia.
 • Voor Peter Bauwens van De Nieuwe Tuin is er geen thema dat hij niet kan invullen: nu stelt hij u voor: Le Potager en rose...
 • Koen de Bock van Boomkwekerij De Bock zal ons ongetwijfeld opnieuw in verwondering laten staan met zijn prachtige Wisteria's met uiteraard deze keer een roze kleur.
 • Wij zijn alvast benieuwd wat Ecosnooze bedoeld met "La vie des alpagas en rose".
 • Elsie De Raedt mag nu zeker niet ontbreken. Het door haar gecreëerd parfum "roses of Flanders" bestaat al 20 jaar en is een groot succes.
 • Voor wie houdt van een lekker ijsje: Bij Filippus paardenmelkerij kan je terecht voor een rozenijsje van paardenmelk.
 • Laurent & Bénédicte Gillet – Nicolas van Les Jardins du Florilège zullen de roos eren met hun collectie van Kalmia latifolia. Deze rozen hebben als dominante bloei kleur roze in combinatie met alle mogelijke nuances, van heel zacht tot zeer uitgesproken.
 • Wendy Melotte van Wendy’s Collection, met haar passie voor dameshoeden en met het motto: voor iedere leeftijd en voor iedere gelegenheid, kan het niet laten een specifieke collectie te ontwerpen voor ‘La Vie en Rose’.
 • Pépinière du Vent Val zal ons bomen en struiken met hartvormige bladeren en gulzige vruchtvorming voorstellen zoals onder andere "Maackia amurensis".
 • Door Velt worden we ondergedompeld in de wereld van de aphrodisiaca: “Al van oudsher en in alle culturen is de mens op zoek naar middeltjes om zijn liefdesleven wat rooskleuriger te maken. Ook in de tuin groeien aphrodisiaca.  Mythe of werkelijkheid? Van tomaat tot asperge, van rozemarijn en look tot elfenbloem: lossen ze de verwachtingen in of zit liefde en lust toch gewoon tussen de oren?”
 • In de villa (stand 720) zal Valérie Lavault (Gravin Renaud de Kerchove), trouw blijvend aan haar thema 'Wanneer de orchidee een juweel wordt', haar stand gepast inrichten. Roze is het favoriete kleur van Mevrouw Lavault en het thema past perfect bij haar.

Presentatie van de Excellence Rose van het jaar 2016


De stichting Excellence rose houdt haar jaarlijks weekend van de Roos tijdens de Tuindagen van Beervelde. Deze stichting bestaat uit onafhankelijke afgevaardigden van de bekende Toprosaria/keuringstuinen in Nederland en België en uit onafhankelijke deskundigen die op de hoogte zijn van de voorkeuren die bij het publiek leven.

 • Op zaterdag zal bekend gemaakt worden welke roos dit jaar als beste roos door de onafhankelijke vakjury is uitgekozen. (13.30u aan de foodcorner 'Onder de Populieren')
 • De rozen uit hun collectie zullen verkrijgbaar zijn op de stand van André Casteels.

De Beloftevolle hovenier:  16 uur om een tuin aan te leggen!

Twee dagen lang (vrijdag en zaterdag), onder uw ogen, zullen drie ploegen studenten afgevaardigd door drie voorgeselecteerde tuinaanlegscholen een opgelegde tuin aanleggen. Ook hier zullen ze zich laten inspireren door het thema van deze editie.

De finalisten zijn:

Zal nog medegedeeld worden.

De Tuinkampioen

Een animatie voor kinderen met groene vingers tussen 8 & 12 jaar. Leuke 'proeven', veel prijzen! 

Wie heeft er in 2015 deze prijs gewonnen? meer info op: De Tuinkampioen.be

Kinderanimatie:

 • Speciaal voor de paardenliefhebbers onder de kinderen komt Eddy Van Der Sijpe met zijn mini-shetlands. Onder constante begeleiding kunnen de kinderen deze lieve pony's knuffelen en er zelfs een ritje op maken. een leuk foto-moment!
 • Welk kind droomt er niet van een boomhut? Jeff Verhaeghe van Artilignum zal naar goede gewoonte een kindvriendelijke stand opbouwen waar u en uw kinderen naar hartenlust boomhutten kunnen uittesten.
 • Mieke Poppe van Ecosnooze, brengt haar alpaca's mee. Alpaca's zijn niet alleen zacht van wol, maar ook zacht van karakter en zacht in de omgang... Misschien zijn er wel enkele baby alpaca's bij...
 • Voor de wat avontuurlijke kinderen is Holger Van Durme (stand 605) the place to be. Deze specialist in het vellen en snoeien van bomen, leert uw kinderen enkele technieken om veilig en wel snel hoog in de bomen te klimmen.
 • Grime Glek tovert de snoet van uw kinderen in een wip van tijd om, van sprookjesachtig tot katachtig...
 • Een huise kidscorner is een van de mogelijke nieuwigheden. Meer info volgt.

Animatie en demonstraties:

 • Prijsuitreiking van de Beloftevolle Hovenier competitie op zondag rond 15.00u. 
 • Bij Claude Pohlig, onze specialist in moestuinkeuken, kan u terecht voor "Het Nieuwe Tuin Bord" in samenwerking met Peter en Kathlijne Bauwens van De Nieuwe Tuin. Zo kan u vooraf proeven wat u kan planten in uw tuin.
 • Op de stand van De Tuinbouwschool van Melle kan u terecht voor verschillende demonstraties. Programa volgt later.
 • Bij Ecosnooze kan u niet alleen de alpaca's bewonderen maar u krijgt ook een demonstratie van het spinnen van hun wol.
 • Bij Dirk Mortier van Vlaamse bijgebouwen kan u terecht voor een demonstratie van het verzagen van bomen.
 • Anne Huttener van VZW Ons Ateljeevrienden geeft op haar stand samen met haar cursisten, doorlopende demonstraties van bloemsierkunst. De gemaakte bloemstukjes kan u kopen, de opbrengst is ten voordele van het project Koester uit LochristiKoester wil zoveel mogelijk verpleegkundige, sociale en psychologische hulp bieden aan gezinnen die een kind hebben met kanker. Op die manier worden de wensen van de kankerpatiëntjes en hun ouders zoveel mogelijk gerespecteerd. Dit alles in samenwerking met de kinderkanker afdeling van het UZ Gent.
 • Op de stand van Bruno vloeberghs, Anders gevlochten,  mogen we een meester-vlechter uit Frankrijk verwachten. Hij zal de alom bekende Bouyrcou-manden maken, ook bekend als Perigord-mand.
 • De compostmeesters van Lochristi zijn uiteraard aanwezig met hun compostmobiel.

Nieuwe introducties:

Zoals dikwijls zullen veel nieuwigheden en recente introducties in Beervelde voorgesteld worden. In mei verwachten wij:

 • Devriese-Luyssen zal in beperkte oplage al enkele Lagerstroemia "Park van Beervelde" voorzien.
 • Epric foundation zal in nagedachtenis van Harry Van Trier, die vorig jaar jammer genoeg overleden is, een Epiphyllum naar zijn naam introduceren.

Nieuwe exposanten:

Beervelde probeert steeds plaats te maken voor nieuwe exposanten. Dit jaar verheugt Beervelde zich dan ook de volgende exposanten voor het eerst te mogen ontvangen:

 • Tom De Windt is een Tarwegrasboer. Van tarwegras maakt hij een heus superfood, boordevol vitaminen, mineralen en andere goede dingen voor ons lichaam en geest.

Andere initiatieven:

 • Tijdens de tuindagen is er dagelijks een expositie van Annie Gansbeke in het restaurant op het binnenplein van het Koetshuis, Restaurant ‘Estaminet Frascati’. Een bezoekje meer dan waard.
 • Wilt u ook zelf tuinieren met vrolijke voorjaarsbloeiers? Kom dan langs op de stand van De Warande: Breng een plattegrond en foto's van uw tuin mee. Zij helpen u graag verder met hun stinzenplanten en verwilderingsbollen. Dit werkt trouwens ook prima op kleine schaal.
 • Reeds 150 jaar bestaat Delicatesse Van Poeck, dat vakmanschap zal op gepaste wijze gevierd worden.
 • Exteriortools stelt voor: De Gardenmaster. Deze mobiele snoeistelling uit aluminium is perfect bruikbaar wanneer uw haag aansluit bij het gazon, de oprit of bij de straatkant. Ook indien het terrein hellend is kan u de stelling afregelen in de hoogte zodat u steeds op een horizontaal platform staat.
 • Voor wie houdt van Hosta's: Hostacollectie zal een prachtige voorbeeldtuin aanleggen om u nog beter te inspireren.
 • Luc Everaert van Ons Bad, goed gekend voor zijn houtgestookte hottubs brengt een nieuwe ontdekking mee: Een POD. The Pod is een tentvormige accommodatie, geheel opgetrokken uit hout. De houten huls biedt geborgenheid en warmte. Dankzij de bijzondere vormgeving en de gekozen materialen voelt het verblijf in een Pod avontuurlijk en geborgen tegelijk aan en blijft kamperen gewoon kamperen.
 • Vandella laat ons kennis maken met een nieuwe versie van de Fontana Forni houtgestookte Pizza-ovens / Broodbakovens alsook een nieuwe grote vierkante houtboombank van Alexander Rose.
 • Cor van Gelderen van PlantenTuin Esveld zal in primeur zijn nieuwe app voorstellen.

Boekvoorstellingen:

 • Peter Bauwens van De Nieuwe Tuin, stelt naar goede gewoonte zijn laatste nieuwe boek voor. Meer daarover later.

De Tuinpersoonlijkheidstrofee

Elk jaar in mei, in Beervelde, wordt de Tuinpersoonlijkheidstrofee uitgereikt aan een persoon die zich uitzonderlijk verdienstelijk heeft gemaakt voor de Belgische tuincultuur. De winnaar wordt later bekendgemaakt.

Meer info, volg deze link De Tuinpersoonlijkheidstrofee.


Ontdek ook het bos van het Park van Beervelde:

De wandeling start aan de brug, dicht bij het Terras 'An der Blauen Donau' en laat u ook dit deel van het Park ontdekken.Tijdens de Tuindagen is wandelen in het bos niet alleen niet verboden maar, integendeel, een bewijs van uw appreciatie voor ons werk.

U kan hierover alles terugvinden in ons programma krantje dat u gratis kan bekomen aan de ingang bij de kassa's.

Onze eetgelegenheden

Wij bieden u een palet van verschillende mogelijkheden aan, van gezellig tafelen tot een snelle snack uit het vuistje. 

Meer foto's

Meer info? klik hier

Geen zin om heel de dag met alles en nog wat rond te sleuren?

Met onze plantencrèche bieden wij u een gratis dienst aan, die uw aankopen vervoert van het verzamelpunt (terug te vinden op het grasplein aan de villa) tot aan de kiosk aan de uitgang op het schuttersplein. Vandaar kan u uw aankopen makkelijk in de wagen laden.

Of u kan aan de stand van Compo op het schuttersplein een karretje bekomen zodat u al uw aankopen gemakkelijk kunt vervoeren.

Goed om weten

 • Onze paden zijn breed en rolstoeltoegankelijk, dichtbij parkeren met een mindervalidenkaart kan op onze VIP parking en er zijn toiletfaciliteiten voor minder validen.
 • Voor bancontact kan u zoals gewoonlijk terecht op het secretariaat op het binnenplein van het koetshuis.
 • Tijdens de Tuindagen kan u het grondplan via de QR-code die hieronder staat downloaden. Zo hebt u ook alle informatie over onze standhouders bij de hand op uw smartphone.

 


 
Ontdek het domein van Beervelde