De Tuindagen in mei 2015

                Beervelde, hét feest van de tuin!

Wij verwachten u te Beervelde voor de lente-editie die doorgaat op vrijdag 8, zaterdag 9 en zondag 10 mei, van 10 tot 18 uur.

Voor liefhebbers van tuinbeurzen is ‘Beervelde’ een begrip geworden.

Langs de dreven van één van de mooiste privé domeinen van het land bieden 220 zorgvuldig geselecteerde deelnemers u een selectie aan van het beste wat er op het gebied van planten en tuinen te vinden is. Beervelde biedt tevens een ruime keuze aan van decoratie en antiek voor de tuin en zijn omgeving.

Meer dan een tuinsalon, een bloemenmarkt of een plantenbeurs, Beervelde is vooral een feest van de tuin, een atmosfeer, een plaats waar twee keer per jaar tuinvrienden elkaar in een natuurlijke omgeving ontmoeten.  

 

Beervelde is ook bijzonder aantrekkelijk omdat er telkens (twee keer per jaar) een nieuw thema, zowel door de organisator als door de exposanten, uitgewerkt wordt.

"Tea in the Garden" zal onze rode draad zijn voor deze lente-editie.

Thee is volgens de laatste trends, de “nieuwe koffie” en er is geen betere plaats om van een kopje thee te genieten als in de tuin, aan een weelderig gedekte tafel. Wij zijn er zeker van dat onze standhouders u als bezoeker zullen kunnen inspireren.

Gudrun Cottenier  en haar cursisten van de bloemenschool ‘De  Groene Verbeelding ‘ zal deze uitdaging aangaan. Zij brengen ons op stand 215 een 40 meter lange  ‘ Tea in the Garden ‘ tafel, die gedekt zal zijn  voor 120 personen. Frisse lentebloemen zijn de rode draad om de mix en match van verschillende bloemetjesserviezen en bestek met elkaar te doen verbinden.  Een feestelijke tafel vol inspirerende ideetjes. Wij zijn in ieder geval al heel benieuwd.


 

Wat onze exposanten ons aankondigen rond het thema:

Naargelang wij geïnformeerd zijn, actualiseren wij deze pagina. Vandaag kunnen wij u al de volgende initiatieven aankondigen:

 • ACD serres  (stand 415) stelt zijn belevingsserre voor: een tuinkamer met dubbel glas waar mensen zalig kunnen genieten. Ideaal voor 'Tea in the garden'.
 • Marc Temmermans van Velt (stand 714), helpt u graag met tips voor thee uit eigen tuin. Gezond en ook gewoon lekker. U kan er ook wat opsteken over plantenaftreksels die worden gebruikt als geurmisleider, plantversterker en als bestrijdingsmiddel.
 • Van Agtmaal (stand 321) laat u proeven van heerlijke thee van de walnoottussenschotjes.
 • Geert en Ingrid van sierplantenkwekerij Devriese-Luyssen (stand 222) zullen u laten kennismaken met laurier thee en Lagerstroemia thee. Deze zijn niet alleen lekker maar ook gezond.
 • Sanguisorba (stand 619) stelt zijn Top 5 theekruiden voor. Maak uit uw eigen tuin in een knip je theepotje.
 • Cook and Herb (stand 206) brengen een unieke selectie culinaire- en bijzondere eetbare planten en knollen mee van heel de wereld. En uiteraard in het thema, een top ‘ 50’ selectie kruiden en eetbare bloemen voor een uniek’ Tea of The Garden’, culinaire infusies voor warme en koude dranken en gedroogde kruidenmengels voor gastronomische thee, uiteraard ook de theeplanten camelia chinensis nemen ze mee.
 • Bij Van Poeck Delicatessen (stand 317) kunt u kennismaken met een uitgebreid thee assortiment (300 soorten).
 • In de villa (stand 720) heeft Valérie Lavault (Gravin Renaud de Kerchove), trouw blijvend aan haar thema 'Wanneer de orchidee een juweel wordt', haar stand gepast ingericht. 

De Beloftevolle hovenier:  16 uur om een tuin aan te leggen!

Twee dagen lang (vrijdag en zaterdag), onder uw ogen, zullen drie ploegen studenten afgevaardigd door drie voorgeselecteerde tuinaanlegscholen een opgelegde tuin aanleggen. Ook hier zullen ze zich laten inspireren door het thema van deze editie.

De finalisten zijn:

 • Het Provinciaal Instituut voor Technisch Onderwijs PITO uit Stabroek
 • De Provinciale Tuinbouwschool uit Kortrijk
 • De Biotechnische & Sport school uit Sint Niklaas.

De Beloftevolle Hovenier is meer dan een wedstrijd. Het is een demonstratie van kwaliteit, talent en inzet. Op de derde dag (zondag) zal een jury zich uitspreken.

Dit is een initiatief van de Belgische Federatie van de Groenvoorzieners (BFG) en Tuinaannemer.be.

De Tuinkampioen: win een prachtig mini-huis!

 

Een animatie voor kinderen met groene vingers tussen 8 & 12 jaar. Leuke 'proeven', veel prijzen! De hoofdprijs voor deze editie is een prachtig mini-huis, welk kind zou dat niet graag in de tuin staan hebben?


Wil jij tuinkampioen worden? meer info op: De Tuinkampioen.be

 

Kinderanimatie:

 • Speciaal voor de kinderen komt Eddy Van Der Sijpe (stand 250) met zijn mini-shetlands. Onder constante begeleiding kunnen de kinderen de dieren aanraken, er op zitten en ermee op de foto.
 • Tussen de bomen zal Jeff Verhaeghe van Artilignum een kindvriendelijke stand opbouwen waar kinderen naar hartenlust boomhutten kunnen uittesten.
 • Mieke Poppe van Ecosnooze, brengt naar goede gewoonte haar alpaca's mee. Uw kinderen worden verwend op deze stand. Niet alleen door het contact met deze dieren met een hoog knuffelgehalte, maar ook door verhaaltjes en tekenwedstrijden.

Animatie en demonstraties:

 • Prijsuitreiking van de Beloftevolle Hovenier competitie op zondag rond 15.00u. 
 • Breng uw grond mee voor een gratis grondontleding op de stand van DCM.
 • Alle dagen om 16 uur, workshops rond culinaire infuus en of thee, gastronomische dorstlessers uit de tuin, door Wim Maes van Cook and Herb.
 • Bij Claude Pohlig, onze specialist in moestuinkeuken, kan u terecht voor "Het Nieuwe Tuin Bord" in samenwerking met Peter en Kathlijne Bauwens van De Nieuwe Tuin. Zo kan u vooraf proeven wat u kan planten in uw tuin.
 • Op de stand van De Tuinbouwschool van Melle kan u terecht voor verschillende demonstraties. Op vrijdag: infostand ecologisch tuinieren met een proeverij van natuurlijk appel en perensap. Zaterdag kan u er terecht voor bloemschikken en op zondag, naar goede gewoonte: determinatie van ziekten en plagen. Breng uw grondstaal of plantje mee!
 • Bij Ecosnooze kan u niet alleen de alpaca's bewonderen maar u krijgt ook een demonstratie van het spinnen van hun wol.
 • Houdt u van koken in de openlucht? Bij Confort Trade kan u dit live meemaken en van het resultaat proeven.
 • Bij Dirk Mortier van Vlaamse bijgebouwen kan u terecht voor een demonstratie van het verzagen van bomen.
 • Anne Huttener van Ons Ateljee geeft op haar stand doorlopende demonstraties van bloemsierkunst. De gemaakte bloemstukjes kan u kopen, de opbrengst is ten voordele van Kom op tegen Kanker.
 • Bruno Vloeberghs, laat u zien hoe men o.a. manden vlecht.
 • De compostmeesters van Lochristi zijn uiteraard aanwezig met hun compostmobiel.

Een primeur voor mini-onderneming Révisé


Révisé is de mini-onderneming van het 7de specialisatiejaar Winkelbeheer en Etalage van EDUGO campus Lochristi. Met trots mogen ze vermelden dat ze de beste mini van Oost-Vlaanderen zijn geworden.  Zij zullen met hun winkel aanwezig  zijn tijdens de Tuindagen.

Révisé verkoopt hoofdzakelijk gepersonaliseerde schorten die stuk voor stuk gemaakt werden uit gerecycleerde stoffen. De schorten zijn ontworpen en gestikt door de leerlingen en enkele vrijwilligers, ook Fabriek à Brak uit Lochristi én de Kringwinkel uit Gent werden hiervoor ingeschakeld.

Deze aanpak zorgt ervoor dat de leerlingen én hun potentiële klanten nadenken rond milieuvriendelijk werken, hergebruiken van materialen en de overvloed binnen onze wegwerpmaatschappij.

Een thema waar we in deze tijd niet meer onder uit kunnen!

Nieuwe introducties:

Zoals dikwijls zullen veel nieuwigheden en recente introducties in Beervelde voorgesteld worden. In mei verwachten wij:

 • Piet Zonneveld van Agapanthus stelt Eucomis Mzuri voor. Deze ananasplant of kuiflelie is nieuw uit eigen teelt.
 • Bij Epric Foundation stelt Frank Supplie een nieuwe soort Fuchsia uit eigen kweek voor: Ma Belle.
 • Richard Hyde van Hyde & Son, een lelie-specialist, die reeds meerdere malen gelauwerd werd op de Chelsea Flower shows, stelt ons de nieuwe 'Kaveri' new Lilium voor. Het is een kruising tussen een Oosterse lelie (heerlijk geurend) en een Aziatische lelie (kleurrijk en sterk).
 • Azaleatuin (stand 307) stelt zijn nieuwe “Harde Gentse azalea” voor. In onze zoektocht naar een gele kamerazalea kwamen ze via de “Azalea society of America” terecht bij Dr. Mike Creel botanist en journalist. Hij bezorgde hun een kruising van  Rhododendron flammeum x Rhododendron atlanticum twee inheemse bladverliezende azalea’s in de USA. Zij doopten deze azalea met de naam “Sweet smelling salmon” Een bladverliezende azalea die zijn blad niet meer verliest! 
 • Tuindgoed Foltz (stand 816) brengt een aantal nieuwe soorten mee in hun Nederlandse Planten Collecties Salvia en Echinacea.

Nieuwe exposanten:

Beervelde probeert steeds plaats te maken voor nieuwe exposanten. Dit jaar verheugt Beervelde zich dan ook de volgende exposanten voor het eerst te mogen ontvangen:

Andere initiatieven:

 • Wie van bloeiende Wisteria's houdt moet zeker een bezoek brengen aan de steeds prachtige stand van Boomkwekerij De Bock. Hij belooft voor deze editie er zeker 20 soorten van te tonen.
 • Voor uw groendak, 1 adres: Groenpalet. Luc Vermeir brengt maar liefst 150 soorten sedum mee.
 • Voor schimmeltolerante druivenrassen moet u bij Houtlandse wijnbouw zijn.
 •  Vandella (stand 460) laat ons kennis maken met een nieuwe versie van de Fontana Forni houtgestookte Pizza-ovens / Broodbakovens alsook een nieuwe grote vierkante houtboombank van Alexander Rose.
 • Compo(stand 101) brengt een nieuwe bio-meststof op basis van schapenwol op de markt.

   

Boekvoorstellingen:

 • Voorstelling van het nieuwe boek van Peter Bauwens (De Nieuwe Tuin – stand 440). 'Oost-indische kers, Bloem, kruid en groente', van Peter Bauwens is een monografie over één van de meest populaire planten in de tuin. Het boek en de planten worden uitgebreid voorgesteld tijdens de Tuindagen van Beervelde op stand 440 van De Nieuwe Tuin. In samenwerking met Claude Pöhlig, 'Cuisine potager' (stand 443) kun je tegelijk proeven van de culinaire diversiteit van Tropaeolum Majus.
 • Voorstelling van het nieuwe boek ‘Geschikt voor de Feesttafel’ van Gudrun Cottenier De Groene Verbeelding (stand 215). Feesten en tafelen met vrienden en familie is de gelegenheid om uit te pakken met persoonlijkheid en creativiteit. Niet alleen in de kookpotten, maar ook in de aankleding van de tafel en het interieur. Een feestelijke tafeldecoratie is al lang niet meer die ene pronkerige zilveren kandelaar en dat grote witte bloemstuk in het midden van de tafel. In Geschikt voor de feesttafel geeft floriste Gudrun Cottenier tips & tricks om zelf aan de slag te gaan en zonder al te veel moeite of slapeloze nachten dat wow-effect te bekomen. Do-it-yourself en creatief hergebruik zijn het credo. Dit boek presenteert uitnodigende tafels voor alle gelegenheden en seizoenen. Van naturel Scandinavisch tot strak eigentijds en nonchalant romantisch, in stijlvol wit of gedurfd kleurrijk. Voor een sfeervol en harmonieus geheel worden ook enkele passende accentstukken voor het interieur en de tuin gemaakt.


De Tuinpersoonlijkheidstrofee

Elk jaar in mei, in Beervelde, wordt de Tuinpersoonlijkheidstrofee uitgereikt aan een persoon die zich uitzonderlijk verdienstelijk heeft gemaakt voor de Belgische tuincultuur. De winnaar wordt later bekendgemaakt.

Meer info, volg deze link De Tuinpersoonlijkheidstrofee.


Ontdek ook het bos van het Park van Beervelde:

De wandeling start aan de brug, dicht bij het Terras 'An der Blauen Donau' en laat u ook dit deel van het Park ontdekken.Tijdens de Tuindagen is wandelen in het bos niet alleen niet verboden maar, integendeel, een bewijs van uw appreciatie voor ons werk.

U kan hierover alles terugvinden in ons programma krantje dat u gratis kan bekomen aan de ingang bij de kassa's.

Onze eetgelegenheden

Wij bieden u een palet van verschillende mogelijkheden aan, van gezellig tafelen tot een snelle snack uit het vuistje. 

La chèvrerie des Waides ( geitekaasbroodjes)

Meer info? klik hier

Geen zin om heel de dag met alles en nog wat rond te sleuren?

Met onze plantencrèche bieden wij u een gratis dienst aan, die uw aankopen vervoert van het verzamelpunt (terug te vinden op het grasplein aan de villa) tot aan de kiosk aan de uitgang op het schuttersplein. Vandaar kan u uw aankopen makkelijk in de wagen laden.

Of u kan aan de stand van Compo op het schuttersplein een karretje bekomen zodat u al uw aankopen gemakkelijk kunt vervoeren.

  Goed om weten

 • Onze paden zijn breed en rolstoeltoegankelijk, dichtbij parkeren met een mindervalidenkaart kan op onze VIP parking en er zijn toiletfaciliteiten voor minder validen.
 • Voor bancontact kan u zoals gewoonlijk terecht op het secretariaat op het binnenplein van het koetshuis.

 

 
Ontdek het domein van Beervelde