De Tuindagen in oktober 2016

                  Beervelde, het feest van de tuin!

De herfsteditie van de Tuindagen in 2016 zal plaatsvinden op 7, 8 en 9 oktober van 10 tot 17 uur.

Voor liefhebbers van tuinbeurzen is 'Beervelde' een begrip geworden.

Langs de dreven van één van de mooiste privé domeinen van het land bieden 220 zorgvuldig geselecteerde deelnemers u een selectie aan van het beste wat er op het gebied van planten en tuinen te vinden is. Beervelde biedt tevens een ruime keuze aan van decoratie en antiek voor de tuin en zijn omgeving.

Meer dan een tuinsalon, een bloemenmarkt of een plantenbeurs, Beervelde is vooral een feest van de tuin, een atmosfeer, een plaats waar twee keer per jaar tuinvrienden elkaar in een natuurlijke omgeving ontmoeten.  

Beervelde is ook bijzonder aantrekkelijk omdat er telkens (twee keer per jaar) een nieuw thema, zowel door de organisator als door de exposanten, uitgewerkt wordt.

Wij nemen u tijdens deze herfsteditie mee naar Canada, ons gastland.

De naam Canada is afgeleid van het indiaanse woord kanata, wat nederzetting betekent. Dit immens grote land is nog niet zo lang geleden volledig onafhankelijk geworden van Groot Brittanie (1982).

De nationale symbolen van Canada zijn beïnvloed door natuurlijke, historische en Aboriginalbronnen. Het gebruik van het esdoornblad als een Canadees symbool dateert uit de vroege 18e eeuw.  

Wij hopen u te verwonderen met een optreden van een pipersband en te laten genieten van Canadese specialiteiten in de witte villa zoals maple syrop en pancakes. 

Onze hoofdsponsor voor deze editie is Air Canada. Zij organiseren een wedstrijd waarbij u twee vliegtuigtickets voor een reis naar Canada kan winnen. Meer info volgt later.

Wat onze exposanten ons aankondigen rond het thema:

 • In de villa kun je Canada ontdekken en proeven. Restaurant Mondani brengt ons de echte Canadese keuken, door middel van lokale ingrediënten, een beetje Canadese cultuur en een goede scheut savoir-vivre (verdere info volgt).

 • Het Akkertje (stand 128) kweekt diverse pompoensoorten met Canadese zaden. Zij organiseren namelijk sinds een aantal jaren de kampioenschappen Zwaarste Pompoen. Het Akkertje is aangesloten bij de Great Pumpkin Commenwealth (GPC).  Dat is wereldwijd de grootste pompoenfederatie. Wereldwijd worden er onder hun supervisie wedstrijden georganiseerd. Elke deelnemer krijgt een plaats op de wereldranglijst (van zowel een pompoen van 10 kg tot wel een pompoen van 1000 kg). Iemand die nauw betrokken is bij deze federatie is Howard Dill uit Canada. De familie Dill zijn erg bekend in Canada, ze hebben een grote pompoenkwekerij en hebben tevens een winkel/webshop voor pompoenzaden. Howard Dill stelt ook bij elke wedstrijd die gehouden wordt via de GPC een prijs ter beschikking voor de mooiste pompoen (dan telt alleen het uiterlijk van de pompoen en niet het gewicht). Het Akkertje heeft deze prijs in 2015 gewonnen!

 • André Casteels van Casteels Rozen (stand 804) zal verschillende Canadese rozen voorstellen. Hij heeft nog zeer nauwe familiale contacten in Canada. Er bestaat trouwens in de buurt van Cobourg Ontario een “Casteels Road”.

 • Guy Vervoort, de Tuinpersoonlijkheid van 2016, van Plantenkwekerij Vervoort (stand 124) zal een mooie collectie papavers presenteren.

 • In de villa (stand 720) zal Valérie Lavault (Gravin Renaud de Kerchove), trouw blijvend aan haar thema “Wanneer de orchidee een juweel wordt”, haar stand gepast inrichten.

 • Roland De Boer van Gentiaan Bulborum Botanicum(stand 119) brengt “Allium cernuum” mee vanuit Canada. De witte en de zachtroze vorm heeft hij verzameld met toestemming van de Big Chief naast Head-Smashed-In Buffalo Jump.

  • Head-Smashed-In Buffalo Jump is een buffalo jump in de uitlopers van de Rocky Mountains, 18 km ten noordwesten van de plaats Fort Macleod in de Canadese provincie Alberta. De Head-Smashed-In Buffalo Jump is sinds 1981 een UNESCO Werelderfgoedsite op basis van het zesde culturele criterium.

  • Indianen van Noord-Amerika en Canada aten “Allium cernuum” vroeger als look. Ieder deel van de plant is eetbaar, al smaken de wortels niet erg lekker. De bloemen in het late voorjaar zijn zeer decoratief in salades. Het jonge blad met een zachte knoflook smaak is uitermate geschikt voor salades, pesto, boter en natuurlijk in gekookt of gebakken eten. Het is eigenlijk een ondergewaardeerde groente die een zeer gezonde kost is, want er zitten veel vitamines in.

 • Pépinière du Vent Val (stand 701) brengen bomen en struiken “Made in Canada” mee zoals “Acer saccharum”, “Liquidambar” en andere.

 • Marc Geens van Kruisbessen 'proef'tuin (stand 413) zal werken rond zijn Canadese bessenrassen.

 • Planterij Groenstraat 13 (stand 739) zal enkele Canadese planten centraal zetten onder andere de “Sanguisorba candensis” of “Pimpernel”.

 • Epric Foundation (stand 203) brengt naar goede gewoonte nieuwe planten mee, o.a. een “Pelargonium met een Maple Leaf bladvorm”, heerlijk geurend!

 • Boomkwekerij De Bock (stand 123) brengt naast zijn “Acers” ook “Cornus canadensis” of “Canadese dwergkornoelje” mee.

Nieuwe introducties:

 • Plantencentrum Hulsdonk (stand 223) presenteert de zeer speciale en zeldzame “Cathaya argyrophylla” (Pinaceae). Inheems in Zuid-China, op steile, smalle berghellingen op 1400-1800 meter hoogte, op kalksteengronden. Deze plant is pas gevonden tijdens de Kwangfu Lingchu expeditie. Daardoor nog zeer zeldzaam in cultuur. Voor het eerst beschreven in 1955. Middelhoge boom met horizontaal groeiende takken. Is verwant aan Pseudotsuga.
 • Sierplantenkwekerij Devriese-Luyssen (stand 222) zal de Lagerstroemia "Park van Beervelde" lanceren. Meer info volgt.

Andere initiatieven:

 • Voor uw groendak, 1 adres: Groenpalet (stand 737). Luc Vermeir brengt maar liefst 150 soorten sedum mee.

 • Steenhouwerij Matthys (stand 474) toont ons dat outdoor cooking perfect mogelijk is in de wintermaanden met hun Ofyr bbq. Net als een traditioneel kampvuur brengt de OFYR mensen samen.

  De hout gestookte vuurschaal geeft binnen een straal van twee meter behaaglijke warmte af, waardoor ook 's winters buiten gekookt en gegeten kan worden.

  De OFYR heeft een innovatief rond ontwerp, zodat familie en vrienden onder het genot van een drankje en een gezellig gesprek hun eigen eten kunnen bereiden. 

 • Jubileumjaar voor Delicatessen Van Poeck (stand 317), zij bestaan 150 jaar!

 • Het Reizend Bakhuis (stand 418) zal de houtgestookte oven in werking demonstreren en u laten proeven van al het lekkers dat u erin klaar kan maken.

 • Plantworld Holland (stand 603) stelt een unieke collectie compact groeiende “Calluna's” voor.

 • Ons bad (stand 464) stelt naast hun Noorse baden ook een Fins bad voor.

 • Bij Claude Pohlig (stand 443), onze moestuincateraar kunt u terecht voor de smaak van India, uiteraard in samenwerking met Peter Bauwens van De Nieuwe Tuin (stand 440).

 • Kruisbessen 'proef'tuin (stand 413) brengen schurftresistente appelrassen mee.

 • Gino Vandekinderen van Hostafolie (stand 821) zal een prachtige voorbeeldtuin aanleggen om u nog beter te inspireren.

Nieuwe standhouders:

Beervelde probeert steeds plaats te maken voor nieuwe exposanten. Dit jaar verheugt Beervelde zich dan ook de volgende exposanten voor het eerst te mogen ontvangen:

 

 
Instagram
Ontdek het domein van Beervelde